Crumble je koláčik, ktorý ponúka veľkú dávku chutí a vôní vláčneho ovocia a chrumkavej orechovo-ovsenej krusty. A pritom nemusíte stráviť v zástere v kuchyni hodiny času. Zároveň si ho môžete upiecť kedykoľvek počas roka, z ovocia sezónneho alebo len tak, z takého na aké práve máte chuť.
Crumble je vynikajúci ako fresh letný koláčik, alebo môžete pridať trochu viac ovocia, masla, orieškov, cukru alebo medu a vychutnať si ho večer pri horúcom čaji počas jesenných sychravejších večerov.
Recept na tento crumble som pripravovala ešte počas posledných letných dní, kedy som využila sezónu marhúľ a broskýň, ak ste si ich zopár odložili do mrazničky, tak si urobte tento broskyňovo-marhuľový. Tak idem Vám prezradiť, čo budete na crumble potrebovať.
Suroviny:
- 8 veľkých broskýň
- 3 menšie marhule
- 1 KL cukru z pravej Bourbon vanilky
- škorica
- 50 ml vody
- 2 PL agávového sirupu
Suroviny na posýpku:
- 200 g bio hladkej špaldovej múky
- 200 g rastlinného margarínu Alsan
- 75 g najemno zomletých pistácií
- 75 g nahrubo zomletých mandlí
- 150 g kokosového cukru
- 150 g jemných ovsených vločiek
- extra nahrubo zomleté pistácie
Postup:
- Broskyne a marhule prepolíme a vyberieme z nich kôstku.
- Takto spracované ovocie vložíme do hlbokého hrnca, posypeme cukrom z pravej Bourbon vanilky, cukrom a zalejeme vodou a prikryjeme pokrievkou. Varíme asi 12 minút na miernom ohni.
- Formu na pečenie si poctivo vymastíme rastlinným margarínom, na spodok naukladáme uvarené ovocie.
- V miske vypracujeme rukami z margarínu a múky cestíčko, pridáme namleté orechy, cukor a vločky. V závere má cesto formu mrveničky, ktorou posypeme ovocie.
- Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 55 minút.
- Pred servírovaním ešte navrch nasypeme nahrubo zomleté pistácie.