Tento rok moja koláčiková premiéra. Z Vianoc nám zostalo ešte dosť veľa sladkých dobrôt, tak som nejako nemala potrebu vymýšľať recepty a vypekať koláčiky. Teraz som sa nechala inšpirovať mojím obľúbeným gastro časopisom, kde mi pri prezeraní stránok so sladkými citrónovými dobrotami tiekli slinky a tak som od tohoto momentu začaľa vymýšľať aj ja recept na citrónový sladký poklad.
A navyše som si tak povedala, že vonku zúri chrípková epidémia, tak si treba predsa posilniť imunitu. Aj keď povedzme si úprimne, je to pre mňa len také ospravedlnenie, aby som nemala výčitky svedomia, že zase maškrtím.
Koláčik som zase upiekla samozrejme bez lepku a bez laktózy, sčasti som múku nahradila mletým makom. Aby bol koláčik šťavnatý, tesne po dopečení som som urobili do neho dierky špajdlou a potierala som ho citrónovou šťavou. Tak koláčik zostane štavnatý a naozaj je citrónový.
Pri pečení ma kopla múza a kým sa koláčik dopekal v rúre urobila som ešte černicovú polevu, ktorou som potrela koláčik po povrchu. Keďže černice som mala domáce, priamo zo záhradky od jednej kamošky, o to krajšie poleva voňala a chutila.
Tak ak už aj Vám tečú slinky, šup do obchodu nakúpiť suroviny.
Suroviny na formu dlhú 23 cm :
- 200 g rastlinného margarínu Alsan
- 200 g brezového cukru (xylitol)
- 4 vajíčka z podstielkového chovu
- štipka soli
- 1 menší balček citrónovej kôry resp. 1 kopcovitá PL
- 180 g bezlepkovej múky od Schäru Mix C
- 30 g ryžovej hladkej múky
- 40 g mletého maku
- 2 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
- 1 citrón
- citrón na dozdobenie koláčika
Černicová poleva:
- černice (asi 5 ks)
- 2 PL citrónovej šťavy
- voda
- práškový cukor
Postup:
- V miske si utrieme do krémova margarín s brezovým cukrom. Pridáme žĺtka vymiešané s citrónovou kôrou.
- V zvlášť miske si zmiešame prášok do pečiva, preosiatu bezlepkovú, ryžovú múku a mak a pridáme do zmesi margarínu so žĺtkami. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh, ktorý potom postupne zapracujeme do zmesi.
- Formu si vymastíme margarínom a vysypeme kokosovou múčkou, aby sa nám koláčik po dopečení neprilepil o formu a ľahko sa vyklopil. Koláčik dáme piecť na teplovzdušný program pri 180 stupňoch na 35 minút.
- Medzitým si zmiešame šťavu z 1 citróna a 50 g brezového cukru, ked sa koláčik dopečie, urobíme do neho ešte za tepla dierky špajdlou a potierame šťavou vrch koláčika pomocou pierka. Tak sa nám šťava dostane do koláčika. Potom ho necháme vychladnúť a až potom koláčik vyklopíme.
- Medzitým si urobíme černicovú polevu. V kuchynskom robote si z malého množstva černíc (stačí aj 4-5 ks) a 4 polievkových lyžíc vody urobíme černicovú šťavu do ktorej pridáme 2 polievkove lyžice citrónovej šťavy a za stáleho miešania postupne pridávame práškový cukor kým nevznikne hustejšia poleva, ktorú natrieme na vrch koláčika.
- Nakoniec dozdobíme plátkami citróna.