DOMÁCI SLIVKOVÝ KOLÁČ S MRVENIČKOU

12. septembra 2021
slivkový koláč

Domáce je domáce. Najlepšie suroviny sú vždy domáce, lebo viete ako sa dopestovali, viete, že ovocie a zelenina neboli tisíckrát postrekované, že vajíčka pochádzajú zo sliepok, ktoré mali dostatok voľného výbehu alebo mäso pochádza zo zvierat, ktoré nebolo napichané hormónmi. Ja viem, že je pomerne náročné si dopriať vždy takéto suroviny do domácnosti, ani ja nemám k nim prístup vždy, hoci v obchodoch sa snažím kupovať vajíčka z voľného výbehu, mäso zo slovenských fariem ale úplne najradšej mám aj tak vajíčka, ovocie a zeleninu z babkinej záhradky. A z babkinej záhradky boli slivky, z ktorých som pripravila tento slivkový koláč.

Ovocné koláče s posýpkou už od malička patrili k mojim najobľúbenejším. S láskou spomínam na maminin ananásový koláč s mrveničkou. Nedočkavo som čakala najprv učupená pri rúre a sledovala, kedy koláč už bude pripravený na to, aby sme ho vytiahli z rúry a potom som nedočkavo stepovala vo dverách kuchyne, kým koláč vychladne, aby som si z neho mohla dopriať prvý kúsok. A nikdy samozrejme nezostalo len pri jednom kúsku. Keď tak nad tým premýšľam, bolo by viac než vhodné sa s vami podeliť aj o tento recep. Budem na tom pracovať, sľubujem.

slivkový koláč

Ale teraz naspäť k téme. Slivkový koláč. Slivky sa mi spájajú s končiacim letom a tento koláčik spolu s slivkovými guľami patria k dezertom, ktorý vždy pohladia moje sladké srdce. Myslím, že recept sa Vám bude veľmi páčiť, lebo je nenáročný na suroviny a naozaj veľmi rýchly. Ja som ho začala pripravovať v nedeľu o 10 večer (áno, o 10 večer :D, neviem, to nočné pečenie ma nejako priťahuje 😀 )a už po 20 minútach bol koláč v rúre. Ja som v recepte použila pohánkovú múku, lebo mám veľmi dobrú skúsenosť s kombináciou špaldová a pohánková múka, obe tak trošku voňajú a chutia po orieškoch a do koláčov sa to vždy skvelo hodí. Ak ale doma práve pohánkovú múku nemáte, nevadí, použite len tú špaldovú prípadne obyčajnú celozrnnú pšeničnú polohrubú. Namiesto Alsan margarínu, ak netrpíte laktózovou intoleranciou, použite klasické maslo. A sójové mliečko samozrejme môžete nahradiť klasickým kravským. Tak poďme teda na zoznam surovín a postup.

Suroviny:
  • 205 g celozrnnej špaldovej polohrubej múky
  • 75 g pohánkovej múky
  • 100 g ALSAN margarínu
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 veľké vajce
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1 KL citrónovej kôry
  • 1 hrnček / 2,5 dcl sójového mlieka
  • 1/2 balíčka citrónového cukru
  • 600 g sliviek

citrónová kôra na posypanie koláča

Postup:
  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov, horný a dolný ohrev.
  2. 130 g špaldovej múky spolu s trstinovým cukrom a Alsanom zmiešame v kuchynskom robote až kým nedocielime mrveničkovú konzistenciu.
  3. Zvlášť, v miske zmiešame 75 g pohánkovej múky, 75 g špaldovej polohrubej múky, vajce, prášok do pečiva, citrónovú kôru, mlieko a pridáme časť mrveničkovej zmesi. Zvyšok tejto mrveničkovej zmesi necháme bokom, lebo ju použijeme ako posýpku na vrch koláča. Vymiešame cesto hladkej konzistencie a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
  4. Na cesto naukladáme prekrojené slivky šupkou dole.
  5. Posypeme mrveničkou, ktorú sme si odložili bokom, citrónovým cukrom a trochou citrónovej kôry. Koláču dodá veľmi príjemnú chuť a vôňu.
  6. Koláč vložíme do rúry a pečieme približne 40 minút.
slivkový koláč
slivkový koláč

You Might Also Like

Preložiť