Pletence, uzlíky, slimáčiky, tento koláčik môže mať tak veľa názvov. Aspoň toľko koľko variant tohto sladkého kysnutého koláčiku existuje. Aktuálne prebieha jahodová sezóna, preto som sa rozhodla pre jahodové slimáčiky. Ale ak chcete, prezradím Vám tajomstvo, ja mám veľkú slabosť na kardamónové uzlíky. Ako správny foodbloger by som mala pociťovať najväčší pocit šťastia, keď si ich sama napečiem. Ale nie, ja úplne najradšej, v tomto prípade, chodím na hotové, do jedného nemenovaného obchodu, v ktorom ich pečú, že bezkonkurenčne najlepšie.
No, ale naspäť k jahodovým slimáčikom, lebo pomaly to už začalo vyzerať, že vám vlastne idem predstaviť recept na kardamonové uzlíky. Ak si napečiete slimáčiky podľa môjho receptu, budete sa tešiť zo sviežeho tak akurát sladkého letného dezertu. Musím priznať, že som úplne neodhadla množstvo cesta na jeden slimáčik. Večer, keď som ich piekla bolo aj celkom teplo, preto dosť nakysli a pečením sa ešte viac zväčšili. Ak ich chcete mať podobne veľké, ako sa podarili mne, tak si pokojne rozdeľte cesto na 6 rovnako veľkých kúskov, ak by ste chceli ale o niečo menšie odporúčam si cesto rozdeliť na približne 10 rovnako veľkých kúskov.
Trošku ma potrápila aj jahodová plnka, pôvodne som slimáky začala plniť viac, ale plnka sa nedala potom dobre zapracovať do cesta, ktoré bolo potom príliš lepivé a nedalo sa s ním dobre pracovať pri zapletaní. Ak máte radšej viac plnky v koláčoch, tak cesto potom už len zošúľajte a tvarujte do slimáčikov. Alebo jej použijete menej, zarolujete do cesta do tvaru valčeka, ktoré potom rozrežete napoly, zapletiete a spojíte do tvaru slimáku. Ja som teraz robila práve tú druhú verziu, ale ja osobne mám na koláčikoch rada bohatú plnku, takže nabudúce to vyskúšam trošku inak.
A čo teda budete potrebovať na pečenie 6/10 jahodových slimáčikov? Samozrejme, ako vždy platí, ak nemáte problém s laktózou, kľudne bezlaktózové produkty nahradíte klasickými.
Suroviny:
- 400 g hladkej špaldovej múky
- 1 ks balíčka sušeného droždia
- 70 g trstinového cukru
- 160 ml sójového mlieka
- 2 ks vajíčok
- 70 g bezlaktózového masla
- trošku vanilkového cukru
Suroviny na plnku:
- 120 ml bezlaktózovej smotany na šlahanie
- 2 ks žĺtok
- 2-3 PL trstinového cukru
- 2 PL hladkej špaldovej múky
- 200 g čerstvých jahôd
- 2 KL citrónovej kôry
- vajíčko na potretie
- trstinový cukor na posypanie
- cukor z pravej vanilky na posypanie
Postup:
- Múku, droždie, trstinový cukor, soľ a vanilkový cukor zmiešame do sypkej zmesi.
- Do stredu sypkej zmesi vlejeme mlieko izbovej teploty, vajíčka a zmäknuté maslo.
- Hmotu spracujeme v kuchynskom robote kým nevznikne hladké cesto.
- Cesto necháme kysnúť asi hodinu alebo hodinu a pol.
- Medzitým si pripravíme plnku. V hrnci trošku zahrejeme smotanu, ale nevaríme ju.
- V zvlášť miske vymiešame žĺtky s trstinovým cukrom, múkou, prilejeme horúcu smotanu a miešame do hladka. Potom vrátime naspäť na oheň , prisypeme na kúsky nakrájané jahody, krátko spolu povaríme.
- Jahody potom vidličkou popučíme. Necháme vychladnúť.
- Vykysnuté cesto si rozdelíme na rovnaké časti, potrieme 1/6 alebo 1/10 plnky (podľa toho koľko slimáčikov sa rozhodnete urobiť ) a tvarujeme podľa vyššie popisovaného procesu do tvaru slimákov.
- Slimáčiky potom ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte podkysnúť (ak medzitým nezväčšili svoj objem).
- Nakoniec jahodové slimáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme cukrom a pečieme približne 25 minút pri teplote 180 stupňov.