Letné

MARHUĽOVNÍČKY

17. júla 2019

Letné obdobie je nielen sezónou obľúbených jahôd, malín, ríbezlí ale aj sladkých marhúľ. Napriek tomu, že žijem v meste, našla som pár miest, kde nájdem domáce voňavé sladké marhule. Tento recept určite nie je posledný, kde budú hlavnou hviezdou.

Jemná sladká chuť, orechová mandľová vôňa zdôraznená použitím špaldovej celozrnnej múky s troškou maku a mne sa vynorí v hlave obraz záhrady, voňavých kvetov, trávy a letnej pohody kdesi na lavičke. Aspoň toto je pre mňa jedna z predstáv leta. Často krát sa mi pri pečení letných receptov vynárajú v hlave podobné predstavy, asi všetky majú spoločné jedno, leňošenie a pohodu, vonku v prírode.

Od momentu, kedy som sa zúčastnila jednej prednášky potravinového kritika si dávam väčší pozor na kvalitu surovín a hlavne mi záleží na tom, aby pochádzali od lokálnych producentov. Stále však nerozumiem tomu, prečo sa marhule, broskyne alebo maliny dovážajú z Nemecka, Belgicka, či Španielska, keď je aj na Slovensku práve sezóna tohoto ovocia a podľa posledných správ farmárov je ich pomerne nadbytok. Našťastie, mám k dispozícií stále viac miest, kde sa dajú kúpiť práve z lokálnych zásob. A tak aj tie koláčiky potom chutia úplne inak.

Ak by ste mali doma broskyne, môžete si urobiť broskyňovú verziu tohoto koláčika. Ja som si ho upiekla v 2 formách s priemerom 12 cm a v 4 formičkách na tartaletky. Niekedy mám chuť si upiecť koláčik vo viacerých typoch rôznych foriem.

Suroviny:
  • 50 g BIO špaldovej celozrnnej múky
  • 1/2 ČL bezfosfátového kypriaceho prášku do pečiva
  • 150 g mandľovej múky
  • 50 g mletého maku
  • 70 g jemného kokosového cukru
  • 140 g rastlinného margarínu Alsan
  • 1 banán alebo 2 vajcia z podstieľkového chovu
Suroviny na plnku:
  • 250 g marhúľ
  • 70 g rastlinného margarínu Alsan
  • 2 PL práškového trstinového cukru
  • lúpané mandle
Postup:
  1. Formy si vymastíme Alsanom.
  2. Zo všetkých surovín vypracujeme v mixéri cesto, ktorým potom naplníme vymastené formy.
  3. Na vrch naukladáme prepolené nakrojené marhule, ktoré dozdobíme mandľami a potrieme rozpusteným rastlinným margarínom a posypeme trstinovým cukrom.
  4. Koláčik pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180-200 stupňov asi 40 minút. Ale každá rúra pečie individuálne tak odporúčam sledovať, kým koláčik nie je upečený do zlatista.

You Might Also Like

Preložiť