Letné Torty

ČEREŠŇOVÁ TORTA

30. júna 2020

Po jahodách prichádzajú na scénu čerešne a ich top sezóna. Posledné týždne, keď premýšľam, čo napečiem, vždy sa pristihnem, ako si v autobuse cestou do práce prezerám na pintereste torty. A tak som ani na chvíľku nezapochybovala. Vedela som, že tento víkend sa bude piecť čerešňová torta.

Čerešne, rovnako ako ich červené kamošky jahody a maliny, patria k ovociu, bez ktorého si leto ani neviem predstaviť. Vždy, keď ich vidím v košíku v stánku alebo v obchode, hneď si predstavím, ako ich vyjedám z misky, čerstvo odtrhnuté, u babky na záhrade. A vlastne veľa mojich letných ovocných spomienok sa viaže priamo na toto miesto. Prázdniny u babky, tie najkrajšie zážitky, ktoré z detstva mám. Vždy som babku obdivovala za to, ako sa starala o záhradu, aj keď ja som prácu v záhrade v tom veku neradila medzi svoje najobľúbenejšie aktivity. Ale pod babkiným prísľubom, že mi urobí jahody s cukrom alebo voňavý sladký koláčik, som ochotne utekala do záhrady a hľadala zrelé jahôdky, maliny a poprosila dedka, aby mi pomohol obrať čerešne. Moja babka a mamina , im vďačím za svoju lásku k dobrému jedlu a obrovskej chuti variť a piecť, hoci aj o 11 v noci.

Hoci tieto čerešne nemám zo záhrady našej babky, podporila som aspoň slovenských farmárov, a chutili tiež veľmi dobre. Napriek tomu, že je to torta, jej príprava vôbec nie je náročná a výsledok podľa mňa fakt stojí za to. Ľahká tvarohová plnka, vláčne kakaové cesto s figovo-pomarančovým džemom. Taká je letná čerešňová torta. Jeden kúsok vám určite stačiť nebude.

Ja som tortu pripravila použitím bezlaktózových surovín, ale tí ktorí intoleranciu nemáte, kľudne použite klasické, ale mliečko odporúčam použiť mandľové.

Suroviny:
Korpus
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 200 g trstinového práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 40 g bio kakaového prášku
  • 1 PL kokosového oleja
  • 35 g rastlinného margarínu ALSAN
  • štipka soli
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 100 ml mandľového mlieka
  • 1 ČL pomarančovej kôry do cesta
Tvarohová plnka
  • 600 g bezlaktózového jemného tvarohu MINUS L
  • 3 PL figovo-pomarančového džemu
  • 3 PL trstinového práškového cukru
  • 1,5 ČL pomarančovej kôry
  • figovo-pomarančový džem na potretie korpusu
  • čerešne
Postup:
  1. V miske kuchynského robota vymiešame 4 bielka s práškovým cukrom do pevného snehu.
  2. Medzitým v druhej miske zmiešame maslo izbovej teploty so zvyšným cukrom a pridáme k žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s kokosovým olejom a štipkou soli.
  3. Do žĺtkovo-maslovej zmesi pridáme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, kakaový prášok a mandľové mlieko.
  4. Cesto dobre vymiešame v kuchynskom robote do tuhšieho cesta a stierkou nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielkov a pomarančovú kôru.
  5. Boky formy vymastíme Alsanom a vysypeme múkou, na spodok formy dáme papier na pečenie. Cesto vylejeme do takto pripravenej formy a pečieme asi 40 minút na 160 stupňov.
  6. Kým sa cesto pečie pripravíme si tvarohovú plnku. Tvaroh, práškový cukor a pomarančovú kôru dobre premiešame a nakoniec vidličkou vmiešame džem, aby mala plnka mramorový efekt.
  7. Počkáme kým cesto vychladne, pozdĺžne ho prerežeme na dve časti.
  8. Spodný korpus najprv potrieme džemom a špachtľou rovnomerne rozotrieme tvarohovú plnku. Čerešne prerežeme na dve polovičky a poukladáme ich rovnomerne dookola na spodný korpus potretý džemom a tvarohovou plnkou. Čeřešne poukladáme tak, aby pokrývali celý spodný korpus.
  9. Na tento korpus položíme druhý a znovu ho potrieme džemom a tvarohovou plnkou. Zvyškom tvarohovej plnky potom potrieme aj boky torty.
  10. Tortu dáme zachladiť, najlepšie cez noc, do chladničky a v závere ju dozdobíme celými čerešňami.

Verím, že Vám moja čerešňová torta bude chutiť, ak ju vyskúšate, kľudne mi dajte vedieť ako Vám chutila, tu do komentu, alebo mi kľudne napíšte aj na Instagrame.

ceresnova torta
ceresnova torta
ceresnova torta
ceresnova torta

You Might Also Like

0 comments

Write a comment