Orechovorumové košíčky. To je posledný vianočný recept tohto roka. A vznikol úplne náhodne. Lebo tieto košíčky mali byť pôvodne tradičné vianočné oriešky. Ale, keď som vyklápala už druhý plech s formičkami a takmer ani jeden oriešok nevyzeral pekne, vedela som, že buď celé cesto bude jeden nepodarok alebo skúsim vymyslieť niečo iné. A tak vznikol recept na orechovorumové košíčky.
Niekedy sa môže zdať, že nám foodblogerom sa každý jeden recept podarí, ale nie je to tak. Teda nechcem hovoriť za všetkých svojich foodblogerských kolegov, ale u mňa osobne to platí určite. Niektoré recepty ma milo prekvapia a stanú sa z nich moje najobľúbenejšie a od niektorých mám vysoké očakávania a potom ma ten výsledok trošku sklame. To sa mi našťastie stáva málokedy. Priznám sa, že tieto vianočné oriešky asi už nebudem na budúci rok znovu piecť, ale aj vďaka týmto nepodarkom vznikol recept, ktorý bude tento rok patriť asi k našim najobľúbenejším vianočným koláčikom. Neviem, či nejaký vôbec do štedrého dňa zostane.
Košíček nie je príliš chrumkavý a ani príliš vláčny, je taký akurát, aby ste do koláčika mohli načrieť aj vidličkou. Plnka nie je klasická krémová, je to skôr zdravšia varianta ťažkých krémových plniek, ale na chuti mu to vôbec neubralo. A pre všetkých milovníkov rumovej chuti, či arómy, do plnky sa pridáva aj táto ingrediencia.
Ja verím, že aj vy si obľúbite tento vianočný recept . Jeho prípravou si nebudete musieť ukrajovať veľa zo svojho času na vianočné prípravy, stihnete si pozrieť jeden vianočný film alebo rozprávku, takže pečenie týchto košíčkov vlastne bude pre vás príjemná oddychová vianočná aktivita. Urobíte si svoje vianočné orechovorumové košíčky? Ak áno, budem rada, ak mi dáte vedieť. A vlastne, ktorý môj vianočný recept sa vám najviac páčil? Už ste si niektorý z nich napiekli?
Teraz, sa ale poďme pozrieť, čo budete potrebovať na orechovorumové košíčky.
Suroviny:
Cesto:
- 100 g bezlaktózového masla
- 150 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 75 g práškového cukru
- 50 g vlašských orechov
- 1 žĺtko
- 1 ČL kvalitného kakaa
- 1 ČL rumu
- 1 ČL mletých klinčekov
Plnka:
- 113 g najemno zomletých mandlí
- 9 PL agávového sirupu
- 3 PL kvalitného kakaa
- 3/4 stredne veľkého avokáda
- štipka soli
- 2 PL rumu
Postup:
- Najprv si vypracujeme cesto na košíčky. Do kuchynské robota pridáme všetky suroviny s výnimkou mletých klinčekov a rumu.
- Vypracujeme hladké cesto a nakoniec zapracujeme mleté klinčeky a rum.
- Z cesta odoberáme kúsky vo forme guličiek alebo valčekov a cesto natlačíme do vopred vymastených formičiek na košíčky.
- Košíčky pečieme pri teplote 180 stupňov asi 14 minút a vyklopíme z formičiek ešte, keď sú horúce a prestrieme cez formičky vlhkú utierku.
- Pripravíme si plnku, do kuchynské robota pridáme všetky suroviny, okrem rumu a zmixujeme do hladka. Nakoniec pridáme rum a plnkou naplníme vychladnuté košíčky.
- Z cesta nám vyjde asi 10 košíčkov.