Dopečené… Teda samozrejme nie navždy, ale na tohtoročné Vianoce. A len koláčiky, lebo ešte večer pred štedrým dňom budeme piecť doma s maminou vianočku. Vianočné ráno bez vianočky s medom ani nemôže byť.Prečo crinkles? Keďže som bola tento rok veľmi nerozhodná, lebo som si nakúpila milión časopisov o jedle a skoro všetky mali vianočné vydanie, tak sa mi zdalo, že aj to chcem napiecť, aj to by sa mi páčilo, aj to by mohlo dobre chutiť. Ale to by som asi nemohla ani do práce chodiť, keby som to chcela všetko naozaj napiecť. Nakoniec som sa rozhodla pre crinkles. Inšpirovala som sa pinterestom a instagramom, kde som videla, že aj u ostatných blogeriek sú veľmi obľúbené. Navyše sú čokoládové a vyzerajú trošku ako zasnežené kopčeky.Tak, keď nemáme sneh vonku na Vianoce, tak aspoň na tanieri. A patria vraj medzi 120 najobľúbenejších receptov pečených na Vianoce.
Suroviny:
- 120 g horkej bezlaktózovej čokolády
- 84 g Provamel masla (rastlinného pôvodu)
- 210 g Schär múky Mix C
- 25 g karobu
- 1 KL prášku do pečiva
- 1/8 KL jedlej sódy
- štipka soli
- 200 g kryštálového cukru
- 2 vajcia zo šťastných sliepok
- 2 KL cukru z pravej vanilky
- trošku pomarančovej kôry
- práškový a kryštálový cukor na obalovanie
Postup:
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov a plech si vystelieme papierom na pečenie.
- V hrnci si rozpustíme čokoládu spolu s maslom, na strednom plameni a občas premiešame, keď už čokoláda s maslom hustnú tak miešame stále, aby nám čokoládová hmota neprihorela.
- V zvlášť miske si vymiešame múku s karobom, práškom do pečiva, jedlou sódou, štipkou soli a cukrom. Keď je táto zmes dobre premiešaná, tak pridáme rozpustené maslo s čokoládou, cukor z pravej vanilky, pomarančovú kôru a vajíčka.
- Cesto je dosť mazlavé, preto crinkles vytvarujeme pomocou dvoch lyžíc, najprv obalíme v praškovom cukre a potom v kryštálovom. Pečieme cca 15 minút.
Tip: Tentokrát som v recepte použila na miesto rastlinného margarínu Alsan Provamel, keďže v tomto vianočnom období bol Alsan všade beznádejne vypredaný. Ale je rovnako bezlepkový a bez mliečnej bielkoviny, akurát obsahuje sóju. Hodí sa aj do teplej aj do studenej kuchyne.