Jesenné

HRUŠKOVÝ KOLÁČ

10. novembra 2021
hruškový koláč

Vláčne kakaovo-čokoládové cesto, voňavé po gaštanoch, orieškoch a klinčekoch a v strede sladučká hruška. Zdravý, rýchly a strašne dobrý recept na hruškový koláč. Poteší všetkých a myslím si, že v každom ročnom období, nie len na jeseň. Aj keď, ja ho zaradím do kategórie jesenné, k ostatným sladkým a slaným receptom.

Tento koláč je spojením všetkých obľúbených jesenných chutí, typického jesenného ovocia, orieškov a gaštanov. A je tak trochu aj predzvesťou obľúbených sviatkov, Vianoc, keďže som v recepte použila aj mleté klinčeky. Musím povedať, že na to, že doteraz som nebola milovníkom hrušiek, tento recept na hruškový koláč od tohoto momentu určite zaradím medzi moje najobľúbenejšie.

hruškový koláč

Ja a hrušky, ja a jablká, to je vzťah, ktorý sa budoval celkom dlho a ťažko. Tento rok som si ich ale obľúbila v rôznej podobe, len tak surové nakrájané na mesiačiky na desiatu, alebo na raňajkovú kašu, či pečené do šalátu k mäsku. Samoška, že jabĺčka sú skvelé aj do sladkých dezertov, ktoré som pripravovala tento ale aj minulý rok a tento hruškový koláč je eňo ňuňo a je to prvý hruškový recept na blogu

hruškový koláč
Suroviny:
  • 120 g rastlinného margarínu Alsan
  • 120 g kvalitnej horkej čokolády na varenie
  • 4 vajcia
  • 80 g trstinového cukru
  • štipka soli
  • 2 PL holandského kakaa
  • 60 g celozrnnej polohrubej múky
  • 60 g gaštanovej múky
  • 40 g mletých lieskových orieškov
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 2 PL rumu
  • 1 ČL mletých klinčekov
  • 3-4 hrušky (podľa toho akú máte dlhú formu)
Postup:
  1. Nad vodnou parou rozpustíme maslo s čokoládou. Necháme vychladnúť.
  2. Žĺtka s polkou cukru vyšľaháme ručným mixérom do peny.
  3. Bielka s druhou polkou cukru a štipkou soli vymiešame do snehu.
  4. V miske zmiešame polohrubú, gaštanovú múku, mleté lieskové oriešky a prášok do pečiva.
  5. Do vymiešaných žĺtkov najprv vmiešame 1/3 múčnej zmesi a 1/3 vyšľahaného snehu, jemne premiešame. Potom pridáme druhú tretinu, zamiešame a nakoniec opatrne vmiešame zvyšok múčnej zmesi a snehu. Miešame stále opatrne, aby sa neporušil sneh a cesto tak potom zostalo nadýchané.
  6. Do cesta potom pridáme ešte kakao, mleté klinčeky a rum.
  7. Formu si vystelieme papierom na pečenie a vylejeme cesto do takto vyslanej formy.
  8. Hrušky rozkrojíme napoly, lyžicou vyberieme jadrovník, hrušky naspäť spojíme a vložíme rovnomerne do formy s cestom.
  9. Pečieme pri teplote 175 stupňov 60 minút.
hruškový koláč

You Might Also Like

Preložiť