Vláčne kakaovo-čokoládové cesto, voňavé po gaštanoch, orieškoch a klinčekoch a v strede sladučká hruška. Zdravý, rýchly a strašne dobrý recept na hruškový koláč. Poteší všetkých a myslím si, že v každom ročnom období, nie len na jeseň. Aj keď, ja ho zaradím do kategórie jesenné, k ostatným sladkým a slaným receptom.
Tento koláč je spojením všetkých obľúbených jesenných chutí, typického jesenného ovocia, orieškov a gaštanov. A je tak trochu aj predzvesťou obľúbených sviatkov, Vianoc, keďže som v recepte použila aj mleté klinčeky. Musím povedať, že na to, že doteraz som nebola milovníkom hrušiek, tento recept na hruškový koláč od tohoto momentu určite zaradím medzi moje najobľúbenejšie.
Ja a hrušky, ja a jablká, to je vzťah, ktorý sa budoval celkom dlho a ťažko. Tento rok som si ich ale obľúbila v rôznej podobe, len tak surové nakrájané na mesiačiky na desiatu, alebo na raňajkovú kašu, či pečené do šalátu k mäsku. Samoška, že jabĺčka sú skvelé aj do sladkých dezertov, ktoré som pripravovala tento ale aj minulý rok a tento hruškový koláč je eňo ňuňo a je to prvý hruškový recept na blogu
Suroviny:
- 120 g rastlinného margarínu Alsan
- 120 g kvalitnej horkej čokolády na varenie
- 4 vajcia
- 80 g trstinového cukru
- štipka soli
- 2 PL holandského kakaa
- 60 g celozrnnej polohrubej múky
- 60 g gaštanovej múky
- 40 g mletých lieskových orieškov
- 2 ČL prášku do pečiva
- 2 PL rumu
- 1 ČL mletých klinčekov
- 3-4 hrušky (podľa toho akú máte dlhú formu)
Postup:
- Nad vodnou parou rozpustíme maslo s čokoládou. Necháme vychladnúť.
- Žĺtka s polkou cukru vyšľaháme ručným mixérom do peny.
- Bielka s druhou polkou cukru a štipkou soli vymiešame do snehu.
- V miske zmiešame polohrubú, gaštanovú múku, mleté lieskové oriešky a prášok do pečiva.
- Do vymiešaných žĺtkov najprv vmiešame 1/3 múčnej zmesi a 1/3 vyšľahaného snehu, jemne premiešame. Potom pridáme druhú tretinu, zamiešame a nakoniec opatrne vmiešame zvyšok múčnej zmesi a snehu. Miešame stále opatrne, aby sa neporušil sneh a cesto tak potom zostalo nadýchané.
- Do cesta potom pridáme ešte kakao, mleté klinčeky a rum.
- Formu si vystelieme papierom na pečenie a vylejeme cesto do takto vyslanej formy.
- Hrušky rozkrojíme napoly, lyžicou vyberieme jadrovník, hrušky naspäť spojíme a vložíme rovnomerne do formy s cestom.
- Pečieme pri teplote 175 stupňov 60 minút.