PISTÁCIOVÉ TIRAMISU

14. októbra 2021
pistáciové tiramisu

Krémové, vláčne, kávové, trošku rumové, a pistáciové. Tak trošku netradičné tradičné tiramisu. Pravý taliansky recept sa vraj vydarí, keď presne dodržíte všetky ingrediencie a dôverujete klasickej receptúre. Ja vždy tú klasickú receptúru musím trošku „pokaziť“, pozmeniť. Baví ma vymyslieť niečo iné, niečo pridať, niečo odobrať. A tak vzniklo moje pistáciové tiramisu.

Tento recept na pistáciové tiramisu som robila každý víkend za posledné 3 týždne, najprv, keď som recept prvýkrát robila, druhýkrát, keď už som mala recept otestovaný a chystala som ho mojím starým rodičom a tretíkrát, keď som recept pre vás chcela nachystať a nafotiť. A do receptu som navyše pridala nasekané pistácie. Ja síce nie som úplne milovník klasických krémových dezertov, ako krémeše, veterníky ale toto tiramisu je fakt skvelé. Má len jednu chybičku, keď ho chcete z misy elegantne naservírovať na dezertný tanierik, tiramisu musí byť dobre vychladené, aby vám vyšiel pekný rez.

pistáciové tiramisu

Recept potrebuje len málo surovín a je fakt veľmi rýchlo hotový. Ale to už dobre poznáte pri mojích receptoch. Potom stačí už len 2 hodinky vydržať, kým sa dobre vychladí a môžete maškrtiť. Zatiaľ zožal veľký úspech, tak verím, že bude chutiť aj vám.

Suroviny:
  • 500 g bezlaktózového mascarpone
  • 4 vajcia
  • štipka soli
  • 90 g trstinového cukru
  • 50 g nasekaných pistácií
  • 50 ml tmavého rumu
  • 1 šálka tmavej kávy
  • 250 g podlhovastých piškót
  • kakao
Postup:
  1. Najprv si oddelíme bielka od žĺtkov. Žĺtka s cukrom vyšľaháme do peny . Pridáme mascarpone a vyšľaháme do hladka.
  2. Zvlášť v kuchynskom robote vyšľaháme sneh z bielkov a štipky soli.
  3. Sneh opatrne vmiešame do žĺtkovo- mascarponovej zmesi.
  4. Do kávy primiešame rum a trošku cukru (podľa chuti), premiešame.
  5. Na dno formy najprv rozotrieme krém, posypeme vrstvou nasekaných pistácií a na vrch prvej vrstvy naukladáme piškóty, ktoré sme namáčali do kávovo-rumovej zmesi. Vrstvíme, poslednú vrstvu posypeme kakaom a pistáciami.
  6. Pripravené tiramisu dáme približne na 2 hodiny do chladničky.
pistáciové tiramisu
pistáciové tiramisu
pistáciové tiramisu

You Might Also Like

Preložiť