Vianoce

VIANOČNÝ LIKÉR

19. decembra 2021
vianočný likér

Vianočné koláčiky sú už takmer napečené, tak sa treba vrhnúť na prípravu niečoho, čím si budeme pripíjať vo vianočné dni. Preto som sa rozhodla, že sa s Vami podelím o náš tradičný vianočný recept. Recept na vianočný likér.

Vianočný likér je tradícia, ktorá k nám do domácnosti pribudla trošku neskôr. Počas rokov sme tak skúšali, čo by sme okrem vianočných koláčikov pridali k tradíciám. Jedny Vianoce sme si urobili tradičný vianočný zákusok, myslím, že sa to volalo vianočná bomba. Len sme teda hneď zistili, že toto asi nebude ono, popri tých všetkých sladkých koláčikoch, kapustnici, šaláte, sme už tento vianočný zákusok jesť nevládali. A tak sme začali robiť tento vianočný likér. Je veľmi jemný, tak akurát sladkastý, trošku krémový a silný podľa toho, koľko rumu do neho nalejete. Pre mňa je náš vianočný likér dokonalý a každý rok sa na neho teším.

vianočný likér

Vianočný likér odporúčam urobiť v nasledujúcom týždni, tak 2-3 dni pred Vianocami. Koreniny sa musia cez noc vykúpať v smotane na varenie a je lepší, keď je príjemne vychladení. Likér, pred tým ako ho nalejete do pohárikov, trošku zahrkajte, rum sa zvykne usadiť v spodnej časti fľaše.

Na Vianočný likér nepotrebujete veľa surovín, a jeho príprava je tiež veľmi rýchla. Tak ak Vás tých pár dní pred Vianocami ešte čaká veľa povinností, pripraviť si tento likér Vás vôbec nezaťaží. Tak sa poďme teda pozrieť, čo budete na prípravu vianočného likéru.

Suroviny:
  • cukor z pravej Bourbon vanilky / 1 vanilkový lusk
  • 6 ks celej škorice
  • 6 klinčekov
  • 2 PL medu
  • bezlaktózová smotana na varenie (10%) (klasická pre tých, ktorí nemajú intoleranciu laktózy)
  • kokosové mlieko (salko, pre tých, ktorí nemajú intoleranciu laktózy)
  • biely rum
Postup:
  1. Do smotany na varenie dáme celý vanilkový lusk (ak ho doma nemáte, alebo sa Vam ho už v obchode nepodarilo zohnať, tak ako mne, tak pokojne dajte 1 väčšiu čajovú lyžičku cukru z pravej Bourbon vanilky), celú škoricu, klinčeky. Trošku zahrejeme, ale nevaríme , necháme vychladiť a potom dáme zakryté na 24 hodín do chladničky.
  2. Na druhý deň zo smotany vyberieme lusk, škoricu aj klinčeky. Vanilový lusk vyškrabkáme a vnútro vsypeme späť do smotany. Ak ste používali spomínaný vanilkový cukor, tak tento krok samozrejme vynechajte.
  3. Do smotany pridame 2 polievkové lyžice medu, 1 plechovku kokosového mlieka alebo salka (ak nemáte intoleranciu). Všetko spolu chvíľku prešľaháte ručným metličkovým mixérom.
  4. Nakoniec prilievate podľa chuti rum.
  5. Pripravené vianočný likér potom prelejete do fľaše a necháte chladiť uzavreté v chladničke.

Na zdravie!

vianočný likér

You Might Also Like

Preložiť