Hovorí sa ako na Nový rok, tak po celý rok a preto ja som sa ten svoj 2019 rozhodla začať v kuchyni.
Ako ste včera oslavovali Silvester a príchod nového roka? Ja mám pocit, že čím som staršia, tým menej potrebujem na tieto oslavy nového roka párty niekde v kluboch za prítomnosti veľa ľudí. A tak som tento rok oslavovala doma, pod dekou a vymýšľala recept na dnešné raňajky. Možno aj preto som dnes ráno mala dosť energie na to, aby som vytiahla waflovač a urobila si tie najlapšie novoročné raňajky.
Nie je to žiaden komplikovaný recept, ani príloha na wafle nie je veľkým vynálezom ale viete čo, nie všetko čo je doré, musí byť aj komplikované. Ja som si recept prispôsobila svojim stravovacím možnostiam, ale vy môžete namiesto vegánskeho syra samozrejme použiť klasickú goudu alebo by sa výborne hodil tvrdý syr maasdamer, (ktorý je tiež prirodzene bezlaktózový, nakoľko je to produkt z ovčieho mlieka), ktorý si nakrájate na kúsky, prípadne si trošku z neho nastrúhate a wafle si ním posypete. A prečo wafle na slano a nie na sladko?, lebo po Vianociach, kedy som jedla veľa koláčikov a ešte stále veľa koláčikov mám doma, som mala chuť na niečo trošku menej sladké.
Suroviny na 10 ks waflí:
- 60g Schär múky Mix C
- 1 PL Paleo tapiókového škrobu
- 1/2 KL kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
- štipka soli
- 1 PL provensálskeho korenia
- 1 vajce od šťastnej sliepočky
- 1 PL roztopeného Provamel masla
- trošku masla na potretie waflovača, aby sa nám wafle neprilepili
- Vitalife vegánsky syr
- údený losos
- cherry paradajky
- soľ
- čierne korenie
- bazalka
- trošku olivového oleja
Postup:
- Waflovač si trošku predhrejeme a medzitým si pripravíme cesto. Ako som sľubovala, je to úplne jednoduché, všetky suroviny dáme do jednej misky a dobre premiešame, kým vznikne cesto. Ak nemáte maslo izbovej teploty, tak ho dáme roztopiť na panvicu a maslo potom zapracujeme do cesta. Cesto vylejete do vopred vymastenej waflovacej formy. Z tohto množstva vám to vyjde na dvakrát.
- Na zvyšku masla, ktoré nám zostalo na panvici si opečieme na polku prekrojené cherry paradajky. Tieto už len trošku posolíme, okoreníme čiernym korením a posypeme bazalkou. Cherry paradajky preložíme do misky, trošku ich popučíme vidličkou a polejeme troškou olivového oleja. Ak máte bazalku čerstvú, tak ňou posypete paradajkovú zmes až na záver.
- Údeného lososa nakrájame na plátky.
- Na wafle si najprv naukladáme syr, potom údeneho lososa a nakoniec opečenú paradajkovú zmes. Ak chcete môžete na záver wafle posypať ešte nastrúhaným syrom.