OBRÁTENÝ MANDĽOVÝ KOLÁČ Z ČERVENÝCH POMARANČOV

19. marca 2019
Obrátený koláč z červených pomarančov

Minulý týždeň som sa vybrala do Freshmarketu na nákup medvedieho cesnaku. Hoci bývam v Bratislave v mestskej časti, kde sa dá medvedí cesnak aj nazbierať, tak cez pracovný týždeň to akosi nestíham všetko časovo skombinovať. No ale teda nie to som chcela, keď som mala cesnak nakúpený, tak zrazu som ich zbadala, červené pomaranče.

Ja som ich tak horlivo hľadala v januári a akosi ma všade obchádzali, že som v ten moment skoro neverila vlastným očiam, že ich naozaj vidím. Ten pocit šťastia. Teraz si možno vravíte, že to naozaj tak žasne nad pomarančmi? Áno, žasnem. Milá pani, ktorá ich predávala, nám z nich dala aj ochutnať a tak vznikla nová láska, láska k červeným pomarančom a to musím povedať, že som nikdy k fanušíkom tohoto citrusového ovocia nepatrila. Tieto krvavé citrusové plody sú menej kyslé ako tie klasické a sú sladšie, čo budú možno tie aspekty, ktoré ma na tomto ovocí tak priťahujú. Ich sezóna je skôr v zime a končí sa cca v apríli, tak myslím, že si ešte rýchlo zbehnem nejaké kúpiť.

Keďže obsahujú veľmi veľa vitamínu C pri jedení tohoto koláčika nebudete mať, ale že žiadne výčitky svedomia.
 
Suroviny na tortovú formu s priemerom 24 cm:
  • 350 g mandľovej múky
  • 150 g kukuričnej múky
  • 2 KL kypriaceho prášku s vínnym kameňom
  • 2 kocky kuzu
  • voda
  • 120 g kokosového cukru
  • 120 ml pohánkového mlieka
  • 1 KL jablčného octu
  • šťava z 2 citrónov
  • štava z červeného pomaranča
  • kôra z 1 citrónu
  • kôra z jedného červeného pomaranča
  • štipka morskej soli
  • 2 červené pomaranče
  • 1 klasický pomaranč
  • mandľové plátky
  • kokosový cukor
 
Postup:
  1. Do jednej misky si dáme preosiatu mandľovú múku.
  2. V šejkri vymiešame pohánkové mlieko s jablčným octom a necháme postáť približne 8 minút. Medzitým si nachystáme citrónovú a pomarančovú kôru a zároveň odšťavíme citróny a červené pomaranče.
  3. Nachystáme si aj pomaranče, nakrájame si ich na plátky a tieto potom budeme dávať na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Šupku z pomarančov treba odstrániť.
  4. V miske, kde sme si preosiali mandľovú múku pridáme kukuričnú múku, kypriaci prášok s vínnym kameňom, štipku morskej soli a kokosový cukor. Dobre premiešame, aby sa nám všetky suroviny dobre spojili.
  5. V hrnci sme si dve kocky škrobu kuzu rozpustili v horúcej vode, povarili sme cca 4 minúty a spolu s citrónovou, pomarančovou šťavou a nastrúhanou kôrou sme primiešali do sypkej zmesi.
  6. Na dno tortovej formy sme dali papier na pečenie a naukladali plátky pomarančov ako som spomínala vyššie, posypali sme ich ešte kokosovým cukrom a zaliali pripraveným cestom.
  7. Piekli sme vo vopred predhriatej rúre na 180 stupňoch asi 45 minút.

Tip: Cesto je vlhké kvoli citrónovej a pomarančovej šťave, preto treba špajdlou alebo špáratkom skúšať, či je už cesto upečené. Koláč treba nechať vychladnúť, je pomerne ťažký a krehký, preto si treba dať pozor pri jeho preklápaní. Viem o čom hovorím, ja som bola málo opatrná a koláčik sa mi pri preklápaní trošku narušil. Preto mi aj chýba jeho fotka v celku. Odporúčam ešte si ho rovno vyklopiť na tanier, z ktorého budete potom koláčik servírovať. Nakoniec si odstránime papier na pečenie  a posypeme ho plátkami mandlí.

 
Obrátený koláč z červených pomarančov
 
 
Obrátený koláč  z červených pomarančov

 

Obrátený koláč z červených pomarančov
 

You Might Also Like

Preložiť