Pečivo

ŠKORICOVÉ OSIE HNIEZDA S POLEVOU

4. mája 2023
skoricove osie hniezda s polevou

Pred dvomi týždňami sme sa cestou do Tatier zastavili v Žiline, po tréningu sme doplnili energiu a dali si kávu, koláčik. Ja som sa nevedela rozhodnúť, lebo z vitríny sa na mňa díval cheesecake a na pohľad vláčne škoricové osie hniezda so sladučkou polevou. Nakoniec som si predsa len vybrala ku káve cheesecake, ale jedno hniezdo som si vzala so sebou na raňajky. A presne to je ten moment, kedy som neprestala myslieť na to, ako si za plech doma upečiem tie svoje. Predĺžený víkend ako bol tento, bol úplne ideálny, lebo konečne bolo času dosť. Doma konečne rozvoniavajú škoricové osie hniezda s polevou.

skoricove osie hniezda s polevou

Musím povedať, že ja som milovníčka pečiva, milujem čerstvý chlieb s chrumkavou kôrkou a vláčnou striedkou, rustikálne celozrnné bagety, croissanty a koláče, aj keď práve tie klasické kysnuté nie sú pre mňa úplne number one, za to kardamónový uzol alebo osie hniezda, to je moje. Ak to máte tak podobne ako ja, sľubujem, že tieto osie hniezda si obľúbite.

Milujem prácu s cestom. S týmto sa mi pracovalo veľmi dobre. Ja si vždy dám cesto na vymiesenie do kuchynského robota ale na záver si ho ešte vždy premiesim v rukách, túto fázu práce s cestom mám najradšej. Osie hniezda nikdy nesmú byť suché, musia mať dostatok plnky a poleva im dodala sladkú bodku. Na recept nepotrebujete veľa surovín ani veľa času, tak si ho môžete upiecť kedykoľvek .

skoricove osie hniezda s polevou

Suroviny na 12 osích hniezd:

  • 300 g hladkej múky na kysnuté koláče
  • 175 ml vlažného bezlaktózového mlieka
  • 6 g sušeného droždia
  • 1/2 ČL himalájskej soli
  • 18 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 50 g rozpusteného rastlinného masla do cesta
  • 40 g rozpusteného rastlinného masla na potretie cesta
  • 15 g mletej škorice
  • 1,5 balíčka vanilkového cukru
  • 2 ČL kryštálového cukru

Suroviny na krémovú polevu:

  • 100 g bezlaktózového syru Philadelphia
  • 75 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 50 ml bezlaktózového mlieka

Postup:

  1. Do vlažného mlieka dáme sušené droždie a kryštálový cukor, počkáme kým sa droždie napení a vznikne kvások.
  2. V miske si zmiešame sypké suroviny- múku, soľ s vajíčkom rozpusteným rastlinným maslom a nakoniec pridáme kvások.
  3. V kuchynskom robote vymiesime cesto, ktorý si ešte v záverečnej fáze premiesime v rukách, aby nám vzniklo hladké cesto. Necháme kysnúť asi hodinu.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti. Každú ešte raz premiesime a necháme podkysnúť ďalších 15 minút.
  5. V miske si pripravíme plnku zmiešaním škorice, vanilkového a kryštálového cukru.
  6. Cesto potom rozvaľkáme do obdĺžnika. Potrieme rozpusteným maslom a posypeme prichystanou plnkou.
  7. Cesto zvinieme do závinu a nakrájame na približne 4 cm kúsky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme podkysnúť ešte ďalších 15 minút, kým sa rúra nevyhreje na 180 stupňov.
  8. Pečieme asi 20 minút do zlatista.
  9. Medzitým si vymiešame polevu, ktorou polievame ešte teplé osie hniezda (po vytiahnutí z rúry).

You Might Also Like

Preložiť