Jahodová sezóna je v plnom prúde. Blogeri pridávajú jahodové recepty na tisíc spôsobov. Jahodové tvarohové gule, jahodová galetka, jahodová zmrzlina a ja pridávam do pomyselnej knižky jahodových receptov jahodové muffiny.
Tento dezert je pre mňa stelesnením kombinácie 2, no dobre 3, najobľúbenejších jedál, jahôd, koláču a orieškového masla. Hlavne orieškové arašidové maslo ich v kombinácií s makom dokonale dochutilo. Dokonca, ak ich dáte na chvíľku pred podávaním do chladničky, prekvapí vás, že chuť masla, maku a jahôd bude ešte výraznejšia. Dokonca mám pocit, že takto vychladené mi tieto muffinky chutili viac. Vyskúšajte.
Ak čakáte návštevu, cestujete a nesiete sladký darček alebo si len chcete dopriať trošku sladkej radosti, tak muffiny sú najlepšia sladká voľba. Ja, keď nemám fantáziu a chcem narýchlo niečo dobré napiecť, častokrát premýšľam práve nad týmito nadýchanými sladkými košíčkami.
Ak sa už teda neviete dočkať a čakáte, kedy konečne Vám poviem, aké suroviny budete potrebovať, tak už to viac nebudem zdržiavať a nižšie objavíte zoznam surovín a krátky postup. Ale ešte Vám dám malý tip, ak chcete muffinky nadýchané použite do receptu namiesto kypriaceho prášku sódu bikarbónu a je rovnako prospešné používať pri pečení aj hladkú aj polohrubú múku. Bezlepkáči, namiesto klasickej lepkovej múky, môžete gramáž lepkovej špaldovej múky v pomere pol na pol použiť pohánkovú a hladkú ryžovú múku.
Suroviny:
- 110 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 50 g celozrnnej špaldovej múky stredná špeciál
- 60 g makovej múky/ mletého maku
- 3 vajcia
- 3 PL arašidového masla
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 120 g trstinového cukru
- trošku soli
- jahody
- za väčšiu hrsť nahrubo zomletých arašidových orieškov
- plátky mandlí / nahrubo zomleté arašidové oriešky na vrch muffinov
- 120 g rastlinného margarínu ALSAN
- 1/2 ČL citrónovej kôry
- mrazom sušené jahody
Postup:
- V jednej miske zmiešame sypké suroviny: múku, mletý mak / makovú múku, sódu bikarbónu, trstinový cukor, soľ.
- V druhej miske zmiešame všetky tekuté suroviny: vajíčka, arašidové maslo, rozpustený margarín a pridáme ich do dobre premiešanej sypkej zmesi.
- Do cesta pridáme nahrubo zomleté arašidové oriešky, citrónovú kôru a kúsky sušených jahôd .
- Cestom naplníme muffinové košíčky, ja väčšinou košíček naplním 2 PL muffinového cesta. Popritom si necháme rúru vyhriať na 190 stupňov.
- Dáme piecť na 15 minút.
- pri 12 minúte pečenia, nakrátko vytiahneme a posypeme plátkami mandlí, nahrubo zomletými arašidovými orieškami a kúskami sušených jahôd.