Pôvodne som tento šalát z fíg chcela nazvať jesenným, ale nakoniec som mu ponechala jednoduchší názov, lebo figy sú predsa dobré kedykoľvek počas roka. No nemám pravdu? Aj keď mne najviac chutia v čase, keď majú sezónu- v lete a na jeseň. Šťavnaté, vláčne, osviežujúce…
Figy už nie sú len ovocím, ktoré môžeme ochutnať počas letnej dovolenky, ale vieme ich dopestovať aj v našich klimatických podmienkach a keď plody dozrievajú na dostatočne slnečných miestach, môžeme si vychutnať príjemnú sladkú chuť fíg. Okrem ich vôňe a chuti, môžeme na nich milovať ich zdravotné benefity, obsahujú veľa vitamínu A, draslíka, magnézia, pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi a vraj priaznivo pôsobia aj na naše trávenie.
Rada kombinujem sladké a slané chute, sladká chuť tohoto exotického ovocia s fialovou šupkou a červenou dužinou s kúskami slaného syra posypané chrumkavými karamelizovanými orieškami. A tie oriešky mi chutili tak veľmi, že ich začnem robiť asi aj v čase, keď ma na stole nebude čakať tento skvelý šalát z fíg. A viete, čo sa Vám na tomto šaláte ešte bude veľmi páčiť , že ho máte hotový tak rýchlo, že nestihnete ani slovo figa vysloviť.
Suroviny:
- špenát
- 5 ks veľkých fíg
- 2 vegánske mozzarely (nájdete v sieti potravín Yeme)
- 1/2 šálky domácich vlašských orechov
- 2 PL trstinového cukru
- štipka soli
- 1/2 šálky vody
Suroviny na zálievku:
- 1 PL balzamikového octu
- 1 PL agávového sirupu
- 2 PL olivového oleja
- štipka soli
Postup:
- Na miernom ohni krátko, asi 5-10 minút, na panvici opečieme vlašské oriešky spolu s cukrom a vodou.
- Menší plech vystelieme papierom na pečenie. Oriešky vysypeme na plech a pečieme na programe gril pri teplote 200 stupňov asi 8 minút.
- Zo surovín si pripravíme zálievku.
- Do šalátovej misky nasypeme čerstvé špenátové listy, vložíme na mesiačiky nakrájané figy, natrhanú mozzarelu a nalámané opečené oriešky. Nakoniec šalát polejeme zálievkou.