Každoročná sladká klasika, vianočné medovníčky. Nimi vždy začínam svoj vianočný koláčikovský maratón. Nikdy nestačí urobiť len prvú várku, ale z minulých rokov som sa poučila, že predsa len to netreba prehnať, keď ich pečieme obe s maminou.
Tento recept na medovníčky je náš najobľúbenejší. Skúšali sme ich viacero, keďže som mala bezlepkovú diétu, tak tento rok som veľmi rada, že si môžem napiecť tieto klasické. Medovníky sú hneď mäkké a dlho také zostanú, bez toho, aby ste medzi ne do misky museli dať krajec chleba či kúsok jabĺčka. Ak by ste si ale chceli, teda skôr museli, napiecť tie bezlepkové, tak recept z minulého roka nájdete tu https://theveelicious.sk/vianoce/vianocne-medovnicky/ .
Ja medovníčky neozdobujem, lebo to vyzerá akokeby to robilo 5 ročné dieťa, a bohužial oproti minulému roku, keď som sa Vám k tomu priznala, som sa to stále nenaučila. Takže stále ich potieram vajíčkom a ozdobujem orieškom. Ale u nás, predsa len na štedrovečernom stole máme aj také ozdobené, lebo moja mamina ich zdobí ako profíčka. Musím to od nej niekedy odkukať.
Ešte jedna rada na záver, pred tým než si prečítate zoznam surovín a postup. Ak si nechávate cesto odpočinúť do druhého dňa do chladničky, cesto si potom vytiahnite z chladničky, tak aby sa Vám stihlo zohriať na izbovú teplotu, inak sa povrch medovníkov popraská a nebudú pekné hladké.
Suroviny:
- 400 g hladkej špaldovej celozrnnej múky
- 170 g práškového cukru
- 50 g rastlinného margarínu Alsan
- 2 vajcia
- 1 PL rumu
- 3 PL lesného medu
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 KL perníkového korenia
- 1 plytká KL mletého badiánu
- 1 plytka KL mletých klinčekov
- vlašské orechy na ozdobenie
Postup:
- Všetky suroviny spolu dôkladne zmiešame a spracujeme do hladkého cesta.
- Necháme v miske odpočinúť aspoň hodinu, stačí pri izbovej teplote. Alebo, do druhého dňa, v chladničke.
- Na pomúčenej doske cesto vyvalkáme a vykrajujeme medovníkovými formičkami. Ukladáme na vopred vymastený plech. Niektoré môžeme ozdobiť vlašskými orieškami.
- Pečieme pre teplote 180 stupňov 8 minút. Je dobré ale medovníky kontrolovať, aby sa náhodou nepripálili.
- Hneď po vytiahnutí z rúry potierame rozšľahaným vajíčkom.