Vianoce už klopú na dvere, pred nami je posledný adventný týždeň, predtým než sa rozhorí plameň poslednej, 4. adventnej sviečky. Prípravy na Vianoce vrcholia, nákupy vianočných darčekov, domáce upratovanie ale aj pečenie vianočného pečiva. 3 druhy koláčikov, to je u nás v rodine na Vianoce málo, aspoň 5 druhov treba. 🙂 Takže, 4. druh, ktorý som na tieto Vianoce napiekla sú orechové kolieska.
Každý rok začínam vianočné vypekanie medovníkmi, tento rok sa k nim v druhom kole pridali zázvorníky, po nich citrónové linecké koláčiky, a keďže mi ešte chýbalo niečo trošku orechové, trošku čokoládové a tak trošku aj figové, napiekla som tieto orechové kolieska.
Príjemne chrumkavé a zároveň jemné orechovo maslové cesto, sladkastá chuť figového džemu a nugátová čokoládovej polevy. Základ receptu mám z kuchárskej knižky, ktorú som zdedila po svojej babke. Kedykoľvek z nej niečo pečiem, vždy sa presvedčím, že táto kuchárska knižka ukrýva samé poklady. A tieto orechové kolieska ma o tom znovu presvedčili, musím samú seba veľmi krotiť, aby som ich všetky do Vianoc nepojedla. Zatiaľ patria medzi mojich tohtoročných sladkých favoritov. Už teraz viem, že som ich asi predsa len napiekla málo.
Ja som na vykrajovanie koliesok použila formičku na košíčky, veľmi sa mi páčil ten vlnkovaný okraj, takže orechové kolieska sú trošku väčšie. Kolieska sú tak akurát sladké, aspoň pre mňa, aj keď je pravda, že mne nie je príliš sladké asi nič. Ak by ste si chceli napiecť tieto vianočné koláčiky, budete potrebovať vlašské oriešky a figový džem, ale inak nič špeciálne určite potrebovať nebudete. Ja určite odporúčam práve figový džem, ak ho ale nemáte radi, prípadné neviete, kde by ste si ho práve vedeli kúpiť, môžete použiť aj iný, viem si predstaviť, že by veľmi dobre mohol fungovať aj marhuľový. Samozrejme, všetky suroviny, ktoré sú v recepte uvedené ako bezlaktózové, môžete nahradiť klasickými, ak nemáte intoleranciu laktózy. Ale teda poďme si pozrieť, aké suroviny budete potrebovať a aký je postup.
Suroviny:
- 150 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 150 g bezlaktózového masla
- 150 g práškového cukru
- 150 g na jemno zomletých vlašských orechov
- 2 žltky
- cukor z pravej Bourbon vanilky
- figový džem
- maslo na polevu
- 80 g nugátovej bezlaktózovej čokolády
Postup:
- Do misky preosejeme múku, pridáme na plátky nakrájané maslo (izbová teplota), preosiaty práškový cukor, najemno zomleté oriešky, žĺtky a vanilkový cukor.
- V kuchynskom robote vypracujeme cesto, aby sa spojili chute všetkých surovín.
- Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto asi na hrúbku 0,5 cm.
- Formičkou potom vykrajujeme kolieska. Ak sa Vám bude zdať, že sú kolieska krehké, alebo, že sa môžu zlomiť, kľudne si ich podberte jemne príborovým nožíkom.
- Vykrojené kolieska ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme pri teplote 180 stupňov 10-12 minút.
- Vychladnuté kolieska potom potierame figovým džemom a pofŕkame ich nugátovo-čokoládovou polevou.
- Polevu sme si pripravila roztopením čokolády a masla v miske nad parou, v pomere 2:1 v prospech čokiny.