Vianoce

VANILKOVÉ ROŽKY

14. decembra 2020
vanilkove rozky

Vanilkové rožky patria popri medovníčkoch snáď k najtradičnejším vianočným receptom. Sú to moje najobľúbenejšie vianočné koláčiky. Keby som sa nekontrolovala, dokázala by som zjesť na posedenie aj celý tanier. Tie momenty, keď sedím na gauči, pozerám vianočné rozprávky, v ruke držím šálku s horúcou kávou a z tanierika na mňa pozerajú tieto malé vanilkové kúsky neba. Vanilka, orechy a maslová jemná chuť, to sú vanilkové rožky.

U nás vanilkové rožky tradične piekla na Vianoce moja mamina, ale tento rok som túžila si ich napiecť aj sama. Ani som nečakala, že sa mi na prvýkrát tak pekne podaria, malý krásny tvar a dokonca pri obaľovaní vo vanilkovom cukre neutrpel ani jeden ujmu zlomeniny, všetky ostali celé. Už sa neviem dočkať, keď prídem domov a s maminou si ich vymeníme a ochutnáme ja jej a ona tie moje.

Postup pri pečení bol pomerne jednoduchý, rožky sa formovali v rukách jednoducho a recept obsahuje len 5 ingrediencií, takže vanilkové rožky určite nezaťažia ani rodinný rozpočet. Viem, že vanilkové rožky, to sú koláčiky, ktoré sú často rodinným pokladom, ale ak si ich napečiete podľa mňa, budem veľmi rada, ak mi dáte vedieť, či sa Vám podarili a či mali u Vás úspech. Prajem Vám aspoň takú radosť pri pečení ako som mala ja a do Vianoc mám pripravený ešte jeden recept. Ale najprv sa teda poďme pozrieť, čo budeme potrebovať a aký je postup.

Suroviny (34 ks) :
  • 240 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 200 g rastlinného margarínu Alsan
  • 100 g vlašských orechov
  • 60 g trstinového práškového cukru
  • 4 sáčky vanilkového cukru (na obaľovanie)
  • 4-5 PL práškového cukru (na obaľovanie)
Postup:
  1. Do preosiatej múky rozdrobíme margarín , pridáme najemno zomleté vlašské oriešky a trstinový cukor (ak nemáte trstinový, samozrejme môžete použiť aj klasický). Vypracujeme cesto
  2. Cesto si môžete rozdeliť na 2 polovice a potom zošúľame do tvaru 2 väčších valcov (prípadne do jedného, ak máte dlhšiu pracovnú dosku, potom cesto nedelíme na 2 časti )a rozkrájame na kúsky veľkosti približne malého orecha..
  3. V dlaniach vyformujeme do guličky a na pracovnej doske potom rozšúľame do valčeka a tvarujeme rožky.
  4. Plech si vystelieme papierom na pečenie a vyformované rožky poukladáme na takto pripravený plech .
  5. Pečieme na spodný, dolný ohrev, pri teplote 150 stupňov asi 25 minút.
  6. Po vytiahnutí z rúry ich necháme trošku vychladnúť, keďže rožky sú takto teplé ešte pomerne krehké.
  7. V jednej miske si zmiešame vanilkové cukre s práškovým cukrom a mierne teplé rožky obaľujeme.
vanilkové rožky
vanilkové rožky
vanilkové rožky

You Might Also Like

Preložiť