Čas vianočný, čas svetielok, vône ihličia, škorice, klinčekov, badiánu, nespútanej detskej radosti z napečených koláčov, ale aj tej dospeláckej z voňavého punču, vareného vínka, či domáceho vianočného likéru. Čas, kedy na stole čaká šálka horúceho kakaa, na tanieri medovníky, zázvorníky, vanilkové rožky či orechové kolieska. A na raňajky je vždy vianočka s maslom a medom.
Pre mňa je to čas, kedy si užívam chvíle pri pečení ešte omnoho viac ako bežne cez rok. Vždy na začiatku adventu si sadnem za stôl a začnem spisovať zoznam čo budem tento rok piecť a keďže sa snažím, aby okrem klasiky pribúdali aj nové recepty. Tento rok to bolo už trošku ťažšie, vymyslieť nové recepty, ale nakoniec je zoznam úspešne hotový a nebudú v ňom asi len recepty na koláčiky ale aj na domáci vianočný likér, aspoň dúfam, že na všetko mi vyjde čas ako som si naplánovala. 🙂

Ale poďme pekne od začiatku, tento víkend som prvýkrát piekla zázvorníky. Vždy som ako prvé piekla medovníčky, ale keďže ich každý rok s maminou napečieme príliš veľa, tento rok som skúsila zázvorníky. Nie sú take mäkkučké ako klasické medovníčky, sú tak akurát chrumkavé. Podobne ako medovníčky ich treba nechať postáť do ďalšieho dňa, ale už vykrojené na plechu. Bola som na ne veľmi zvedavá a som rada, že na zoznam obľúbených vianočných koláčikov pribudnú aj zázvorníky.
Na ich upečenie nepotrebujete veľa surovín, a ani veľa času. Odporúčam ich upiecť na začiatku adventu a rovno 2-3 dávky, nech Vám na sviatky ešte z nich niečo zostane, ak máte doma vyjedačov koláčikov. Základnou surovinou je prirodzene zázvor, a budete potrebovať surový a aj ten sušený.

Suroviny:
- 140 g pšeničnej celozrnnej hladkej múky
- 140 g práškového cukru
- 4 žĺtka
- 1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
- 1/2 ČL mletého zázvoru
- 1/4 ČL mletých klinčekov
- 1/4 ČL mletého badiánu
- trošku mletého zázvoru a múky na pomúčenie dosky
Postup:
- Všetky suroviny dáme do misky a cesto spracujeme najprv v kuchynskom robote a nakoniec do hladka vymiesime rukami.
- Pracovnú dosku pomúčime a posypeme aj troškou mletého zázvoru, cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme formičkami.
- Plech vymastíme a naukladáme zázvorníky .
- Takto vykrojené zázvorníky necháme odstáť do druhého dňa, aspoň po dobu 12-14 hodín. Prekryjeme ich papierom na pečenie a vložíme do rúry.
- Pečieme vo vopred vyhriatej rúre, 200 stupňov 10 minút.


4 komentáre
Hey there! I just want to offer you a huge thumbs up for your excellent info you have here on this post. Ill be coming back to your blog for more soon.
Cephalexin Indications cialis from india Dijon Acquisto Kamagra
The absorption of all of these xrays after they pass through the body is detected and used by a computer to create multiple views especially crosssectional images Figure buy cialis uk
Having read this I believed it was very informative. I appreciate you spending some time and energy to put this content together.
I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments.
But so what, it was still worthwhile!
Here is my site Die rheinischen Bauern