Jablká a orechy, to je kombo, ktoré nikdy nesklame. Nepoznám nikoho, kto by túto kombináciu fakt nemal rád, takže ak rozmýšľate nad dezertom, ktorý bude chutiť každému, s týmto receptom na jablkovopekanový koláč si myslím, že fakt netrafíte vedľa. Len by som si možno zistila, že či ten alebo tá, komu koláčik chcete ponúknuť má rád hrozienka, lebo tie už nie sú každému až tak po chuti, aj keď teda vopred boli namočené v rume.
Ak máte doma zvyšné 2 jabĺčka a jednu tortovú formu s priemerom 24 cm, tak máte vopred vyhraté, to je základ, ktorý na tento recept budete potrebovať. Mne veľmi chutia v tomto koláčiku práve tie pekanové orechy, ale ak by ste ich náhodou doma nemali, pokojne ich môžete nahradiť aj tými vlašskými. Orechovú chuť dotvára hladká pohánková múka, ktorú som v recepte použila spolu s tou špaldovou. Všetci, ktorí sme už čo to v kuchyni napiekli poznáme tieto múky ako tie, ktoré sa dokonalo hodia do všetkých orechových koláčov práve pre ich jemnú orieškovú chuť a arómu.
Čerstvo po vybratí z rúry nebudete vedieť, čo chcete skôr, či ochutnať alebo ovoňať. Keďže sa na tento jablkopekanový koláčik ešte robí aj karamelová poleva, tak najskôr asi len ovoňať. Inak dám vám malý tip, keď už táto sladká dobrota vychladne, tak si ju dajte tak na 15 sekúnd ohriať a do mikrovlnky a bude skoro taký ako keby ste ho vybrali práve z rúry.
Takže jablká, orechy, hrozienka, citrónová kôra …. ale poďme teda na celý recept, od surovín až po celý postup. A jasné, aj fotky k tomu všetkému.
Suroviny:
- 2 PL rumu
- 50 g sušených hrozienok (sultánky)
- 2 ks červených jabĺk (najlepšie sú golden delicious)
- 4 ks vajíčok
- 150 g trstinového cukru
- 150 g rastlinného margarínu ALSAN
- 100 ml sójového mlieka
- 150 g pekanových orechov
- 90 g hladkej špaldovej múky
- 90 g hladkej pohánkovej múky
- 1 KL kypriaceho prášku
- 1 KL kypriaceho prášku do perníka
- 4 KL citrónovej kôry
- štipka soli
Suroviny na karamelovú polevu:
- 100 g trstinového cukru
- 50 ml vody
- 50 ml bezlaktózovej smotany na šľahanie
- 1 KL rastlinného margarínu ALSAN
- štipka pravej vanilky
Postup:
- Hrozienka namočíme do rumu.
- Maslo necháme rozpustiť a vychladnúť.
- Jablká ošúpeme, nakrájame na drobné kocky a namočíme do vody.
- Vajíčka s cukrom vyšľaháme do peny.
- Do vyšľahaných vajíčok prilejeme mlieko, pridáme špaldovú a pohánkovú múku, oba kypriace prášky, štipku soli a 2 KL citrónovej kôry.
- Orechy zomlieme na jemno a spolu so scedenými jablkami primiešame do cesta.
- Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a boky formy vymastime maslom, cesto vylejeme do formy a pečieme asi 45 minút pri teplote 180 stupňov.
- Po dopečení koláč necháme vychladnúť a pripravíme si karamelovú polevu.
- Do hrnca nasypeme cukor a prilejeme vodu, povaríme ale nemiešame až pokým zmes nebude mať karamelovú farbu. Potom hrniec odstavíme a primiešame smotanu šľahanie a rastlinný margarín.
- Vychladnutý koláč rovnomerne posypeme 2 KL citrónovej kôry, štipkou vanilky a polejeme karamelovou polevou .