Milujem letné ovocie, jahody, maliny, ríbezle, broskyne, nektárinky a samozrejme marhule. Sezónu jedného ovocia vystrieda sezóna druhého a aktuálne sa práve rozbieha sezóna marhúľ. Marhule milujem na ráno do ovocného šalátu, na dozdobenie raňajkovej kaše, vynikajúce sú aj s feta syrom, na marhuľový džem nedám dopustiť ale samozrejme, asi úplne najradšej ich mám v sladkom koláči. Napečte si so mnou marhuľové rezy s mrveničkou.
Ani príliš tvrdé, ani príliš mäkké, také akurátne marhuľky budete potrebovať na tento koláčik. Okrem tohto ovocia veľmi podstatnou surovinou je v tomto recepte maslo, pridáte ho do cesta ale aj do mrveničky. Ak obľubujete tieto mrveničkové koláčiky, tak na mojom blogu nájdete recept na domáci slivkový koláč.
Takže na jeden plech s rozmerom 34×24 budete potrebovať:
- 120 g bezlaktózového masla
- 140 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 1 PL sušenej citrónovej kôry
- 150 g hrubej špaldovej múky
- 20 g strúhanky
- 400 g marhúľ
Suroviny na mrveničku:
- 60 g bezlaktózového masla
- 120 g hladkej špaldovej múky
- 4 PL trstinového cukru
Postup:
- Maslo s cukrom dobre vymiešame.
- Za stáleho miešania pridávame vajíčka, sušenú citrónovú kôru, múku a strúhanku.
- Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
- V miske si zmiešaním masla, múky a cukru vypracujeme mrveničku.
- Marhule si pokrájame na tenké mesiačiky.
- Cesto na plechu posypeme mrveničkou, na ňu poukladáme nakrájané marhule, ktoré opäť posypeme mrveničkou.
- Koláčik pečieme pri teplote 180 stupňov približne 35 minút.