Určite si aj vy spomínate ako Vám robila babička alebo stará mama na raňajky palacinky, lievance, krupicovú kašu s kakaom alebo dolky. Aj mne ich moja babička robievala, hlavne cez letné prázdniny. Síce mi ich teraz nepripravila, ale poslala mi domáce vajíčka a jabĺčka.
Rozmýšľala som, čo by som mohla z jabĺčok napiecť, ale keďže som mala ešte stále koláčiky z Vianoc, rozhodla som sa pre dolky na raňajky do nového pracovného týždňa. Recept je bez lepku, keďže som používala hladkú ryžovú múku a bez laktózy. Dolky si môžete dať s nejakým dobrým džemikom, ja som mala domáci slivkový, tiež od babičky a niektoré som skombinovala s jogurtom, ryžovým sirupom a nasekanou zmesou orieškov. Ďakujem svojej babičke za ingrediencie. Verím, že Vás recept na babičkine dolky poteší a pochutíte si rovnako ako my.
Suroviny na 16 dolkov:
- 300 ml rastlinného mlieka
- 300 ml najemno nastrúhaných domácich jabĺčok
- 300 ml ryžovej hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1 PL chia semienok
- 1 vajce
- trošku mletej škorice
- maslo
- domáci džem (slivkový som použila ja)
Alebo - biely bezlaktózový jogurt
- ryžový sirup
- zmes nasekaných orieškov (mandle, pekanové orechy, vlašské orechy…)
Postup:
- Najprv som si v jednej miske zmiešala všetky sypké suroviny. Zvlášť som v mlieku rozmiešala vajíčko, ktoré som potom vyliala do sypkej zmesi a pridala aj nastrúhané jabĺčka. Všetky suroviny som dobre premiešala a nakoniec som pridala chia semienka. Na panvici som si rozpustila maslo a vytvárala dolky.
- Na hotové dolky som dala biely jogurt, preliala ryžovým sirupom, posypala orechami a raňajky alebo zdravá desiata sú hotové.