Raňajky

BABIČKINE DOLKY

16. januára 2018
Babičkine dolky

Určite si aj vy spomínate ako Vám robila babička alebo stará mama na raňajky palacinky, lievance, krupicovú kašu s kakaom alebo dolky. Aj mne ich moja babička robievala, hlavne cez letné prázdniny. Síce mi ich teraz nepripravila, ale poslala mi domáce vajíčka a jabĺčka.

Rozmýšľala som, čo by som mohla z jabĺčok napiecť, ale keďže som mala ešte stále koláčiky z Vianoc, rozhodla som sa pre dolky na raňajky do nového pracovného týždňa. Recept je bez lepku, keďže som používala hladkú ryžovú múku a bez laktózy. Dolky si môžete dať s nejakým dobrým džemikom, ja som mala domáci slivkový, tiež od babičky a niektoré som skombinovala s jogurtom, ryžovým sirupom a nasekanou zmesou orieškov. Ďakujem svojej babičke za ingrediencie.  Verím, že Vás recept na babičkine dolky poteší a pochutíte si rovnako ako my.

Suroviny na 16 dolkov:
  • 300 ml rastlinného mlieka
  • 300 ml najemno nastrúhaných domácich jabĺčok
  • 300 ml ryžovej hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 PL chia semienok
  • 1 vajce
  • trošku mletej škorice
  • maslo
  • domáci džem (slivkový som použila ja)
    Alebo
  • biely bezlaktózový jogurt
  • ryžový sirup
  • zmes nasekaných orieškov (mandle, pekanové orechy, vlašské orechy…)
Postup:
  1. Najprv som si v jednej miske zmiešala všetky sypké suroviny. Zvlášť som v mlieku rozmiešala vajíčko, ktoré som potom vyliala do sypkej zmesi a pridala aj nastrúhané jabĺčka. Všetky suroviny som dobre premiešala a nakoniec som pridala chia semienka. Na panvici som si rozpustila maslo a vytvárala dolky.
  2. Na hotové dolky som dala biely jogurt, preliala ryžovým sirupom, posypala orechami a raňajky alebo zdravá desiata sú hotové.

You Might Also Like

2 komentáre

  • Reply Petra 11. júna 2020 at 22:18

    Babicka pouzivala ryzovu muku a rastlinne mieko?? LOL
    .. a preco to pouzivas ty? Mate intolerancie?

    • Reply theveelicious 16. júna 2020 at 20:42

      Nie nepouzivala, dolky som nazvala babickine, lebo mi pripominaju letne prazdniny, kedy mi ich robievala prave moja babka. Ja rastlinne mlieko pouzivam, lebo mam intoleranciu laktozy. Muku som bezlepkovu pouzivala v case, ked som musela vynechavat lepok, teraz by som uz pokojne pouzila klasicku lepkovu hladku muku.

    Write a comment