Ďalší do zbierky tekvicových jesenných receptov, presnejšie tekvicových sladkých jesenných receptov. Priznám sa, že sama som nečakala, že tieto tekvicové sladké koláčiky budú mať taký úspech. Piekla som ich v jedno nedeľné poobedie, kedy som nám chystala nedeľný obed a povedala som si, čo by to bola nedeľa bez dezertu. V košíku na ovocie a zeleninu na mňa pozerala hokaido tekvica a jabĺčka, tak som si povedala, budú jablkovo-tekvicové muffiny.
A o chvíľku začala po celom byte rozvoniavať tekvica, jablká, oriešky a hlavne škorica. Vôňa jesene. A tú bolo cítiť až kým sme nezjedli posledný kúsok. Okrem rozpadávajúcej vláčnej chuti tohto dezertu je na tomto recepte najkrajšia jeho vôňa. A keďže tento koláčik sa zaradil na zoznam obľúbených môjho priateľa, tak ho určite budem piecť často.
Budem rada, ak ho vyskúšate tiež, ale na to budete potrebovať určite zoznam surovín a postup. Tak mrknite len o kúsok nižšie a všetko nájdete.
Suroviny:
- 100 g špaldová polohrubá múka (ja som použila celozrnnú)
- 50 g gaštanová múka
- 50 g mleté ovsené vločky
- 200 g tekvicového pyré
- 200 g jabĺk
- 2 vajcia z podstieľkového chovu
- 100 g olivového oleja
- 4 PL medu
- 1 ČL kypriaceho prášku
- škorica
- vlašské orechy na vrch
Postup:
- Pripravíme si tekvicové pyré, tekvicu do mäkka upečieme pri 180 stupňoch asi 35-40 minút. Keď tekvica vychladne, tak ju rozmixujeme na kašu.
- V jednej miske zmiešame múky, ovsené vločky, prášok do pečiva a škoricu .
- V druhej miske zmiešame vajíčka, med a olivový olej. Pridáme tekvicu a na jemno nastrúhané jabĺčka. Dobre premiešame.
- Do misky s týmito mokrými surovinami primiešame vmiešame sypké. Dobre premiešame a cestom plníme muffinové košíčky alebo silikónovú formu na muffiny. Ja som každý takýto košíček plnila 2 PL cesta.
- Muffiny pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20-25 minút. Asi 5 minút pred dopečením posypeme ovsenými vločkami a nasekanými vlašskými orechami.