Mrkvová torta, na jar, v lete, na jeseň, aj v zime. Jednoducho v každom ročnom období. Mrkvová torta je dezert, na ktorom si pochutíte kedykoľvek, jeden kúsok vám určite stačiť nebude. Vláčne cesto, svieži krém, trošku rumovej arómy, trojkombo, ktoré nesklame.
Mrkva, vlašské orechy, pomaranč aj kvapka rumovej arómy, tradičná mrkvová torta trošku netradične. Pomarančová šťava pridáva torte na sviežej chuti a vláčnosti korpusu. Kvapka rumu zase na vôni. Chápem, že pre niekoho zelenina v koláči je minimálne trošku zvláštny nápad, ale keď napečiete doma túto mrkvovú tortu, bude chutiť všetkým, aj mužom. Verte mi. 🙂 Neviem síce, kto ako prvý prišiel s týmto nápadom pridať do torty mrkvu, ale bol to super nápad. Ja som po prvýkrát ochutnala tortu asi od mojej mamky a párkrát som mala mrkvový koláč s polevou v kaviarni a odvtedy som stále premýšľala nad tým, že musím vymyslieť svoj recept. Síce je to už skoro mesiac, čo som ju piekla, ale aspoň si urobíte sladký mrkvový október.
Takže chystajte papier pero a spisujte zoznam surovín.
Suroviny na korpus, na okrúhlu formu s priemerom 20 cm:
- 180 g trstinového cukru
- 4 vajcia
- 1/2 hrnčeka olivového oleja ( cca 80 g)
- 300 g špaldovej polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- 1 KL sódy bikarbóny
- 1 kopcovitá KL mletej škorice
- 90 g mletých vlašských orechov
- kôra z 1 čerstvého pomaranča
- šťava z 1/2 pomaranča
- 270 g strúhanej mrkvy
Suroviny na plnku:
- 120 g zmäknutej rastlinnej náhrady masla
- 150 g práškového cukru
- 400 g vegánskej príp. bezlaktózovej náhrady mascarpone
- 1 KL rumovej arómy
Postup:
- Mrkvu najemno nastrúhame a vlašské orechy pomelieme.
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom, prilejeme olivový olej, prisypeme preosiatu múku, kypriaci prášok do pečiva, sódu bikarbónu aj mletú škoricu. Spracujeme do cesta.
- Do cesta potom pridáme nastrúhanú mrkvu a pomleté orechy.
- Nakoniec do cesta nastrúhame pomarančovú kôru a vytlačíme šťavu z 1/2 pomaranča.
- Okrúhlu tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou.
- Do tortovej formy vylejeme cesto, ktoré pečieme 45 minút.
- Medzitým si pripravíme plnku, všetky ingrediencie spolu zmiešame do hladkého krému.
- Vychladnutý upečený korpus potom rovnomerne rozkrojíme na 3 časti. Na každú časť natrieme plnku a rovnako tak aj na vrch torty.
Samozrejme, ak netrpíte laktózovou intoleranciou, tak môžete použiť klasické maslo a mascarpone .