Wafle, palacinky alebo lievance, všetky patria k mojim obľúbeným víkendovým raňajkovým jedlám. Cez týždeň si ich pri rannom zhone do práce nestíham pripraviť a urobiť si ich vopred, večer, nemá zmysel, keďže najlepšie chutia ešte teplé rovno z panvice.
Minulý rok v januári som robila wafle na slano, recept nájdete tu: https://theveelicious.sk/ranajky/slane-wafle-s-lososom-a-opekanymi-paradajkami/ Ale aj tak sú moje najobľúbenejšie v sladkej verzii, preliate orieškovým maslom, bielym jogurtom s ovocím a osladené kokosovým sirupom alebo dobrým včelím medom. A vlastne tak podobne som ich pripravovala aj teraz.
Len zriedka ma baví variť alebo piecť rovnakým spôsobom, vždy niečo pridám, použijem novú koreninu alebo vymením jednu múku za inú a skúšam v recepte nové suroviny. Najčastejšie takto experimentujem práve s palacinkami alebo waflami. Na tieto špaldovo-pohánkové (asi 10 ks) budete potrebovať :
- 160 ml sójového mlieka
- 1 vajce
- 60 g pohánkovej múky
- 40 g špaldovej hladkej múky
- 1 ČL kokosového cukru
- 1/3 ČL kypriaceho prášku na pečenie
- 1/3 ČL mletej škorice
- 50 g rastlinného margarínu Alsan
- 50 g strúhaného kokosu
Postup:
- Všetky suroviny spolu zmiešame do hladkého cesta.
- Waflovač vymastíme pierkom kokosovým olejom, aby sa nám wafle nelepili o povrch formy.
- Hotové wafle potrieme orieškovým maslom, bielym jogurtom, čučoriedkami, jahodami a osladíme kokosovým sirupom alebo medom.
Tip: namiesto bieleho jogurtu si môžete na orieškové maslo natrieť domáci džem